Kako izboljšati motivacijo?

Zadovoljstvo zaposlenih se gradi postopoma in dolgoročno pravijo strokovnjaki. Vendar kako razpoloženje v podjetju izboljšati sedaj? Navajamo nekaj nasvetov za izboljšanje motivacije, ki jih lahko uporabite takoj in od katerih lahko pričakujete izboljšanje razpoloženja v kratkem času.

1. Vsak zaposleni potrebuje drugačno motivacijo. Najbolj učinkujejo tisti ukrepi za dvig motivacije in razpoloženja, ki imajo individualne značilnosti, so pisani na kožo vsakemu posameznemu zaposlenemu. Vprašajte sodelavce kaj jih motivira. V podjetju lahko organizirate tudi interno mentorstvo ali coaching. Zaposleni so lahko nezadovoljni zaradi majhnih, na videz nepomembnih stvari in medsebojnih odnosov.

2. Pohvalite jih in bodite tudi sami za zgled drugim. Če ima vodstvo prave poslovne prioritete in primarno odgovornost do dela, bo to vlilo zaupanje zaposlenim in bodo sledili vodstvu. Pokažite zaposlenim, da ste tudi sami skromni, da sprejemate varčevalne ukrepe. Dobri zgledi vlečejo, še posebno, če prihajajo iz vrha. Zaposleni bodo bolj motivirani, ko se bodo zavedali kompetenc vodstva. Ne pozabite na pohvale in spodbudne besede, teh nikoli ni preveč.

3. Organizirajte team building. Vsaj enkrat letno jih odpeljite ven iz pisarne na deželo v naravo, kjer je priložnost za sproščeno vzdušje in aktivnosti, ki povezujejo. Ni treba, da za to zapravite premoženje. Posamezne oddelke lahko odpeljete na športne ali druge zabavne dejavnosti, ki bodo zbližale zaposlene. Tudi boni za razvajanje – masaže, rekreacijo, bazen, itd. so dobra stvar. Ob petkih zjutraj organizirajte skupne zajtrke kjer je odlična priložnost za neformalno diskusijo o perečih zadevah, katere sicer nebi prišle na dan.

4. Izboljšajte pretok informacij. O odločitvah v zvezi s podjetjem, strategijo, razvojem, cilji naj bodo sproti in pravočasno obveščeni tudi operativni delavci. V podjetju naj bo komunikacija odprta in dvosmerna. Vodstvo naj deluje neposredno – sprehodite se med ljudmi, jih osebno nagovorite, se z njimi pogovarjajte.

5. Upoštevajte mnenje zaposlenih. Naj imajo večjo vlogo pri odločanju in svobodo govora. Dajte jim več možnosti pri delu, naj sodelujejo pri določanju ciljev, ki naj bi jih dosegli na svojem delovnem mestu. Upoštevajte vse organizacijske enote in ne dajajte prednosti samo eni enoti.

6. Fleksibilna navzočnost na delovnem mestu. Delovnik naj ne bo strogo določen, od 8. do 16. ure. Zaposlenim dovolite, da delajo od doma, podaljšajo čas za malico. Če bo zaposleni kdaj lahko prišel kakšno minuto pozneje v službo, bo z veseljem tudi podaljšal delovnik, ko bo potreba. Na zaposlene lahko pozitivno vpliva že dan ali dva več dopusta.

7. Omogočite horizontalno napredovanje. To pomeni, da zaposlenemu omogočite dodatno delo, ki ga je vedno veselilo, pri tem pa ni nujno, da mu zvišate plačo. To delo naj se mu všteje v delovni čas, ki ga bo s pridom izkoristil.

Strokovnjaki potrjujejo, da je težko motivirati zaposlene v okolju, kjer se vodje nikoli niso posvečali upravljanju zaposlenih. Po navadi je slabšanje organizacijske klime dolgotrajnejši proces, zato je dolgotrajnejše tudi odpravljanje posledic. Podjetje mora dobro analizirati vzroke za slabo razpoloženje. Če vodstvo ob analizi vzrokov ne ukrepa pravočasno, zaposleni postanejo brezvoljni, težave pa postopoma postajajo neobvladljive. Vendar ni nikoli prepozno, da vodstvo prične ustvarjati pogoje za bolj motivirane, odgovorne in produktivne zaposlene.

Za vse informacije in pomoč pri vzpostavljanju načrtnega motiviranja vaših sodelavcev, sem vam z veseljem na voljo.

Alenka Slabe, PMP, alenka@eQteam.eu, tel: 031 256 505

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja